papryka faszerowana kaszą jaglaną
W dzisiejszych czasach skupiamy się na tym, co spożywamy – wybieramy produkty coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy konsumowaliśmy wszystko w nieograniczonych liczbach już minęły – czas na zdrowe pożywienie oraz naturalne artykuły. Z tego powodu coraz częściej również poszukuje się zamienników w kuchni. Sól oraz tłuszcz zostaje w całości odsunięty od jadłospisu a artykuły dość ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Często zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one równie dużo artykułów odżywczych, ale organizm najzwyczajniej w świecie znosi je o wiele prawidłowiej. Doskonałym przykładem właściwego produkty jest kasza jaglana, jaka dawno temu gościła na stołach wybitnie w wielu przypadkach a dziś niestety pozostała zapomniana.
kasza jaglana ze śliwkami
Na szczęście coraz więcej osób lubi jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej właśnie kaszy. Z jakiej przyczyny? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to pytanie jest nadzwyczaj prosta – kasza jaglana to totalnie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to niezmiernie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją nieco inaczej niż stereotypową, kultową nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda nieco więcej czasu ale jest tego godne, ponieważ wrażenia smakowe są rzeczywiście fajne. Dlaczego jednak powinniśmy zainteresować się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma nadzwyczaj wiele należytych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny towar albo trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niezmiernie właściwym źródłem nadzwyczaj wielu witamin z grupy B, jednak nie jedynie, dostarcza bowiem również witaminy z grupy E, jakie niesłychanie poprawiają pamięć i koncentrację a również dużo doskonałych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest niesłychanie bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To fenomenalny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza niesłychanie odżywcza i przede wszystkim lekkostrawna, w następstwie tego nadaje się dla chorych oraz bezsprzecznie dla dzieci, jakim wbrew pozorom słuszny przyrządzona powinna nadzwyczaj smakować. Zawiera także krzemionkę, składnik rzadko spotykany wobec tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.