kawa arabica
Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak bardzo skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkiem różnorodne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Indonezja Sumatra Mandheling Aceh Gayo
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje niemal przez cały rok oraz kocha ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dogłębnie skład produktu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.