dobra mozzarella
Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bezustannie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne
sałatki z mozzarellą
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania wedle szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd w takim razie wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w istocie należałoby dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.