włoska restauracja bez glutenu Kraków

Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród wielu wariantów, które proponuje kuchnia z Europy powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie smaki

Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Klasyczne jedzenie włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. Pasta czyli makarony Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, piada i liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film